etiopia
Blog

Etiópia

Etiópia Kelet-Afrika egyik állama, „Afrika szarvánál” található. Gazdasága nemrégiben nagyarányú növekedésnek indult, ennek ellenére még mindig egyike Földünk legszegényebb országainak. Az ország teljes egészében a trópusi szélességen belül helyezkedik el, és viszonylag kompakt, hasonló északi-déli és kelet-nyugati méretekkel. A főváros Addisz-Abeba („Új virág”), szinte az ország központjában található. Etiópia a legnagyobb és legnépesebb ország Afrika szarván. Eritrea, a Vörös-tenger mentén korábbi tartományának, 1993-as szétválásával Etiópia földrajzi helyzetbe került.

Etiópia a világ egyik legrégebbi országa, területi kiterjedése létezése évezredeiben változott. Ban benaz ókorban továbbra is középpontjában állt Aksum, egy császári főváros, amely a modern állam északi részén található, mintegy 160 km-re a Vörös-tenger partjától. A jelenlegi területet a 19. és a 20. században megszilárdították, amikor az európai hatalmak behatoltak Etiópia történelmi területébe. Etiópia előtérbe került a modern világügyekben 1896-ban, amikor vereséget szenvedett Olaszország a csata Adwa, és ismét 1935-36, amikor megszállta a fasiszta Olaszországban. A szövetséges hatalmak által a II. Világháború ideje alatt végzett felszabadulás Etiópiát jelentette annak előtérbe helyezése érdekében, hogy kiemelkedő szerepet játsszon a világügyekben. Etiópia az első olyan független nemzetek között volt, amelyek aláírták az Egyesült Nemzetek Alapokmányát, és erkölcsi és anyagi támogatást nyújtott Afrika dekolonizációjának és a pánafrikai együttműködés növekedésének. Ezek az erőfeszítések Az Afrikai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Afrikai Gazdasági Bizottsága, amelyek székhelye Addisz-Abebában található.

Föld

Etiópia topográfia, amely Afrikában az egyik legnehezebb, négy geológiai képződményre épül. Prekambriai eredetű sziklák képezik Etiópia legrégebbi alapkomplexumát, mint Afrika legnagyobb részében. A prekambriai réteget újabb geológiai képződményekbe temették el – kivéve az Etiópia északi, nyugati és déli részein, ahol vannak gránit és rézréteg kitett kőzetrétegei. A mezozói korszak geológiai folyamata (kb. 250–65 millió évvel ezelőtt) hozzájárult a mészkő és a homokkő üledékes rétegeinek kialakulásához, amelyek többségét akár lebontották, akár vulkanikus kőzetek borították. A fiatalabb üledékes rétegek Etiópia északi részén és a Rift-völgy. A láva a cenozói korból (azaz az elmúlt 65 millió évben) a bazaltos rétegeket képezte, amelyek ma Etiópia szárazföldi felületének kétharmadát fedik le, vastagságuk kb. 300 méter és csaknem 3000 méter tartományban van. A Rift-völgy látványosgraben, közvetlenül az ország közepén fut az Eritrea északi határától a Kenya déli határáig.

Földrajz

Bár Etiópia komplex megkönnyebbülése megkérdőjelezi az egyszerű osztályozást, öt topográfiai jellemző megkülönböztethető. Ezek a Nyugat – hegyvidék,Nyugat – alföld, a Kelet – hegyvidék, aKeleti alföld és a Rift-völgy. A Nyugat-hegység Etiópia legszélesebb körű és robusztus topográfiai eleme. A leglátványosabb rész az észak-közép-hegység; ezek képezik Etiópia tetőjét, 4.533 méter magasságbanA Ras Dejen hegy, az Etiópia legmagasabb pontja, a Kék-Nílus és a Tekeze folyó csatornáinak 10 000 méter alatt helyezkedik el. A Tana-tó – Etiópia legnagyobb szárazföldi tava és a Kék Nílus folyó fő tározója – található ebben a régióban, kb. 1800 méter magasságban.

A Nyugat-alföld észak-dél felé húzódik a szudáni és a dél-szudáni határ mentén, és magában foglalja a Kék-Nílus, Tekeze és Baro folyók alsó völgyeit. Mintegy 1000 méter magassággal ezek az alföldek túl forróak ahhoz, hogy sűrű települést vonzzanak.

A Rift-völgy a nagyobb kelet-afrikai Rift-rendszer része. A Nyugati és a Kelet-felvidéki lejtők által borítva két különálló szakaszból áll. Az első rész északkeleti részén található, ahol a völgypadló tölcsér alakúvá válik, amikor megközelíti a Vörös-tengert és az Aden-öbölt. Ez egy viszonylag sík terület, amelyet csak alkalmi vulkáni kúp szakít meg, amelyek közül néhány aktív. A Denakil síkság, amelyben a depresszió néven ismertItt található a Kobar-mosogató, amely akár 116 méter tengerszint alá is esik. A magas hőmérséklet és a nedvesség hiánya az északkeleti Rift-völgyet vonzóvá teszi a településhez. A délnyugati szakasz viszont egy keskeny, sokkal magasabb magasságú depresszió. Tartalmaz Etiópia tavak régióját, számos olyan kis folyó belső csatornáját, amely az Abaya, Abiyata, Awasa, Langano, Shala, Chamo és Ziway tavakba engedi. Ezeknek a tavaknak a vízfelülete több mint 3108 négyzetkilométer. A Rift-völgy Etiópia egyik legtermékenyebb és legelterjedtebb része.

A keleti hegyvidék sokkal kisebb méretű, mint a Nyugati hegyvidék, de ugyanolyan lenyűgöző kontrasztot mutatnak a topográfia területén. A legmagasabb csúcsok Tullu Deemtu, 4377 méter magasságban, és A Batu-hegy 4,305 méter magasan helyezkedik el. A keleti alföld a menyasszonyi ruha hosszú vonatához hasonlít, amely hirtelen merül fel a Keleti felvidéki keskeny sávjáról és óvatosan gurul több száz mérföldre a szomáliai határig. Két fontos régió itt az Ogaden és a Hawd. A Shebele és a Genale folyók átkelnek az alföldön, mérsékelve a sivatagi ökológiát.

Csatornázás

Etiópiának három fő vízelvezető rendszere van. Az első és a legnagyobb a nyugati vízelvezető rendszer, amely magában foglalja aKék Nílus, aTekeze és aBaro folyók. Mindhárom folyó nyugatra folyik a Fehér Nílushoz Dél-Szudánban és Szudánban. A második a Rift Valley belső vízelvezető rendszere, amely aAwash River, aTavak és a Omo folyó. Az Awash északkeletre folyik a Denakil-síkságig, mielőtt egy mocsaras sorozatba és az Abe-tóba oszlik a Dzsibuti határán. A Tavak régió egy önálló vízgyűjtő medence, és az Omo délre áramlik a Kenana határán lévő Turkana-tóba (Rudolf). A harmadik rendszer aShebele ésGenale folyók. Mindkét folyó a Kelet-hegyvidéktől származik, és délkeletre folyik Szomália és az Indiai-óceán felé. Csak a Genale jut a tengerbe; a Shebele (a szomáliai Shabeelle-ben) eltűnik a homokban, közvetlenül a tengerparton.

Talaj

Etiópia talajai öt fő típusba sorolhatók. Az első típus euritikus nitozolokból és andoszolok, és megtalálható a nyugati és a keleti hegyvidéki részein. Ezeket a talajokat vulkanikus anyagból képezik, és megfelelő gazdálkodással közepes vagy nagy potenciállal rendelkeznek az esővel táplált mezőgazdaság számára. A talajok második csoportja, eutriccambisols, vas és ortikusluvisolok találhatóak a Nyugat-felvidék Simien-fennsíkon. Nagyon viharvertek, agyalap felhalmozódása a felszínen van, és alacsony tápanyag-visszatartás, felületi kéreg és eróziós veszélyek jellemzik. Megfelelő gazdálkodás esetén közepes mezőgazdasági potenciállal rendelkeznek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük