reflux
Blog

Savas reflux betegség

A gyomor bejáratánál van egy izomgyűrű, az úgynevezett alsó nyelőcső záróizom. Normális esetben bezár, amint az étel áthalad rajta. Ha a záróizom nem zár le teljesen, vagy ha túl gyakran nyílik, akkor a gyomor által termelt sav feljebb léphet a nyelőcsőbe. Ez olyan tüneteket okozhat, mint egy égő mellkasi kellemetlenség, gyomorégés. Ha a savas reflux tünetei hetente több mint kétszer fordulnak elő, savas reflux betegségben szenvedhet, más néven gasztro-ophophealis reflux betegségben (GERD).

Mi okozza a savas reflux betegséget?

A savas reflux betegség egyik gyakori oka a gyomor rendellenessége, amelyet hiatal sérvnek neveznek. Ez akkor fordul elő, amikor a gyomor felső része és a LES a rekeszizom fölé mozog, egy olyan izom, amely elválasztja a gyomrot a mellkasától. Normális esetben a rekeszizom segít megtartani a savat a gyomrunkban. De ha hiatalis sérved van, akkor a sav feljuthat a nyelőcsőbe, és a reflux betegség tüneteit okozhatja.

A betegség más gyakori kockázati tényezői

Nagy étkezés, vagy fekvés közvetlenül étkezés után
Mivel túlsúlyos vagy elhízott és súlyos étkezés és a háton fekvés vagy a deréknál való lehajlás. Snackelés lefekvés közelében, mely bizonyos ételek, például citrusfélék, paradicsom, csokoládé, menta, fokhagyma, hagyma, vagy fűszeres vagy zsíros ételek fogyasztása. Bizonyos italok, például alkohol, szénsavas italok, kávé vagy tea fogyasztása. Ezenkívül a dohányzás és a terhesség is okozhatja.

Figyelembe aszpirin, ibuprofén, bizonyos izom relaxers vagy vérnyomás gyógyszeres. Az egészséges táplálkozás is segíthet a tünetek elkerülésében.

Melyek a savas reflux betegség tünetei?

A savas reflux gyakori tünetei a következők: Gyomorégés, mely égő fájdalom vagy kellemetlen érzés, amely a gyomorból a hasadba vagy a mellkasodba, vagy akár a torkodba is átjuthat. Regurgitáció, ami savanyú vagy keserű ízű sav a torkában vagy a szájában.

A savas reflux betegség egyéb tünetei

  • Puffadás
  • Véres vagy fekete széklet vagy véres hányás
  • Böfögés
  • Dysphagia – az étel érzése a torkában
  • Csuklás, amely nem hagyja nyugodni
  • Hányinger
  • Fogyás ismeretlen ok nélkül
  • Zihálás, száraz köhögés, rekedtség vagy krónikus torokfájás is lehet

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük