finnorszag
Blog

Finnország

Finnország Észak-Európában található parlamenti köztársaság, és 1995 óta tagja az Európai Uniónak. Finnország Svédországgal, Norvégiával, Oroszországgal és a Balti-tengerrel határos.

Finnország, Európa legkevésbé lakott országainak egyike, amely közel 5,5 millió lakosú területtel rendelkezik majdnem olyan nagy területtel, mint Németország. A lakosság nagy része az ország déli részén él, a főváros, Helsinki, valamint a nagyvárosok, Espoo, Tampere, Vantaa és Turku mellett. A két hivatalos nyelv a finn és a svéd, a népesség 88,7% -a beszél finnül, 5,3% -a svédül. Az Åland svéd nyelvű szigetcsoportja kiterjedt autonómiával rendelkezik.

A települést az elmúlt hideg időszak vége óta dokumentálják Finnországban. A migráció időpontjától kezdve Finnország szorosabban kapcsolatba került Európa többi részével a bővülő balti-tengeri kereskedelem révén ; a középkorban keresztényezték meg. Finnország évszázadok óta Svédország szerves része volt, mielőtt a 18. században egyre inkább a bővülő Orosz Birodalom hatására bekerült, és 1809-ben beépítették Finnország Nagyhercegségévé. A nők választójogának 1906-os bevezetésével Finnország volt az első ország Európában, amely nemzeti szinten vezette be az aktív női választójogokat, és Új-Zélandon és világszerteAusztrália a harmadik állam. Finnország felső pozíciója még világosabb a szavazati jog tekintetében: a nőket világszerte először választották a parlamentbe.

Finnország csak az orosz császár bukása és az azt követő októberi forradalom 1917-ben tudott elszakadni Oroszországtól. 1917. december 6-án a finn parlament kihirdette a függetlenséget.

Területek

Finnország öt nagy tájterületre osztható: Finnország déli parti síkságai, Pohjanciai partvidéki síkságai, a Finn tóvidék szárazföldön, a finn hegyek keleti részén és a Lappföld északi részén.

A dél-finn parti síkság húzódik Satakunta keresztül Uusimaa az orosz határon. Viszonylag gyenge tavakban és mezőgazdasági területeken. A Nagy-Österbotten régió csatlakozik a nyugati parthoz. A sík területet számos folyó keresztezi, és intenzíven használják fel a mezőgazdaságban is. Finnország partja egy gazdagon felépített szigetcsoport, amelynek teljes hossza közel 40 000 km, és több mint 73 000 szigete van, legalább 500 m² nagyságú. Számuk szempontjából a szigetcsoport tengeri szigetei vannak a legnagyobb szigetcsoport Turku előtt.Az Åland autonóm csoport szigetei 15–100 km-re fekszenek a finn szárazföldtől.

A déli Salpausselkä és a nyugati Suomenselkä hegység az ország két fő vízgyűjtője, és belsőleg különbözik a tengerparttól a finn tókerülettől (Järvi-Suomi). A mocsaras és erdős terület körülbelül 42 200 tavával a legnagyobb tónegyed Európában. A szárazföldi vizek a teljes terület mintegy 18% -át lefedik. Az ország déli részének főbb patakjai, a Kokemänenjoki, a Kymijoki és a Vuoksi szintén innen származnak. Az ország legnagyobb tóA körülbelül 4400 km² területű délkeleti részén a Saimaa – tó erősen boncolódott.

A finn hegyek (Vaara-Suomi) az ország keleti részén Észak-Karélia -tól Kainuun keresztül a Lappföld déli szakaszaiig terjednek. A számos magasság jellegzetes, ám csak néhány közülük, mint például az Észak-Karéliai Koli (347 m), hegyekként emelkedik ki a környékből. Északon a hegyvidéki ország összeolvad a nagyobb Lappfölddel.

Kiterjedt erdő és mocsaras dominálnak Lappföldön, amelyből fátlan fells (Tunturi), mint például a Pallastunturi (807 m), a Yllästunturi (718 m), vagy a Pyhätunturi (540 m) emelkedik. A Lappföld északkeleti részén, az Inarijärvi környéke nagy tengeri sűrűséggel rendelkezik. Finnország leghosszabb folyója a Kemijoki, amely a Finn Lappföld nagy részét elfolyja 560 km-re. Forrása folyók erednek, mint a többi nagyobb folyók Észak-Finnországban ( Tornionjoki, Iijoki és Oulujoki) nagy magasságban a finn északi és keleti határon. Lappföld északi részén a terep a Skandináv hegység felé emelkedik. Finnországnak azonban csak egy része van az Enontekiö község szélén északnyugati részén fekvő fő hegygerincének. Itt található az ország összes ezre; Finnországban a legmagasabb tengerszint feletti magasság a Haltitunturi, 1324 méterre, közvetlenül a norvég határon.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük